ANHÖRIG

ANHÖRIGPROGRAM

Som anhörig eller vän till en beroende är det lätt att känna sig maktlös, ensam, utsliten, besviken eller arg, bland många andra känslor. Det är en tuff situation, och vi som arbetar med det vet hur det känns, då vi själva varit just där du är nu.

Du har säkert med alla medel försökt hjälpa din beroende. Med tjat och gnäll, bönande, eller lovande diverse saker, men inget har hjälpt. Du har säkert skjutsat eller betalat, om inte drogerna, så mat, hyra eller andra saker som pengarna hade räckt till om inte drogerna varit där. Kanske har du till och med blivit sjukskriven på grund av stress eller depression.

Därför vill vi bjuda in dig till några dagar där du i lugn och ro får reda ut hur din situation ser ut, och vad du själv kan påverka i den. Vi ger dig dessutom redskap att använda när din missbrukare inte längre är i behandling utan kommit hem till vardagen igen.

Under anhörigdagarna får du information om beroendesjukdomen, och hur det är att leva med den, både som beroende och anhörig. Du får också en introduktion till 12-stegsprogrammet, där vi jobbar utifrån Al-Anon och liknande anhöriggrupper. Vi har även till viss del element som bygger på KBT-grund, samt en nyare behandlingsform som heter CRAFT.
Du får erfarenhet i att prata om dina problem med andra som är i liknande situation. Du har dessutom möjlighet att en kväll åka på ett öppet AA- eller NA-möte, för att få veta mer om hur din beroende har det, och vad hen förväntas delta i efter hemkomsten.

Med många års erfarenhet i ryggen, kan vi på Rockesholm lova dig att de här dagarna kommer att ge dig en andningspaus i livet, och en möjlighet till en ljusare framtid. Erbjudandet gäller under behandlingstiden och upp till ett år efter avslutad behandling.

Anhörigprogrammet går en gång i månaden, 4 dagar och en återvändardag ca två månader senare.  Vi börjar torsdag kl 10, med introduktion och kaffe. Övriga dagar börjar vi kl 9. Sen varvar vi teori och diskussioner hela dagarna, och kvällarna, och avslutar söndag r efter lunch (beroende av när vi känner oss klara). Om du har långt att åka går det bra att komma kvällen innan.

  • Bekväma kläder, och inneskor.
  • Sängkläder (underlakan, påslakan, kuddöverdrag) och handduk.

Frukost och kvällsmacka äts i Sjövillan, lunch och middag på behandlingshemmet.